bryndzové halušky
BRYNDZOVÉ HALUŠKY
Bryndzové halušky sú slovenským národným jedlom a súvisia s tradičným spôsobom života slovenského obyvateľstva spojeného s chovom oviec a výrobou mliečnych výrobkov z ovčieho mlieka - najmä bryndze a žinčice.
Suroviny
500 G zemiakov, 100 G hladkej múky, 300 G bryndze, 100 G údenej slaniny, soľ, voda
Postup
Očistíme zemiaky, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak, aby sa odlepovalo od misy. V prípade príliš hustého cesta použijeme na zriedenie trochu vody. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a z cesta ručne oddeľujeme stredne veľké halušky. Občas ich premiešame aby sa neprichytili na dno a počkáme kým všetky nevyplávu na povrch - tým sú halušky uvarené. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy.
Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Bryndzu poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom.
Stolovanie
K bryndzovým haluškám neodmysliteľne patrí pohár čerstvého cmaru alebo mlieka. Ak však budete mať možnosť ochutnať popri bryndzových haluškách aj žinčicu, určite ju vyskúšajte.